Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Méhnyakrák képes leírás - Nők negyven felett.tlap.hu
részletek »

Méhnyakrák - Nők negyven felett.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: noknegyvenfelett.tlap.hu » Méhnyakrák
Keresés
Találatok száma - 5 db
A méhnyakrák

A méhnyakrák

A méhnyakrák leggyakrabban a 40 év feletti nőknél alakul ki, Magyarországon évente több mint 1000 (2001-ben 1219) új beteget fedeznek fel és kezelnek. A méhnyakrák korai felismerésére jó módszerek állnak rendelkezésre, a kezelés lehetőségei a sebészi, a sugaras és a gyógyszeres terápia oldaláról maradéktalanul biztosítottak. Hazánkban a méhnyakrák szűrése megoldott, de sajnos a nők tekintélyes hányada nem él ezzel a lehetőséggel, részben ezért nem ismerik fel korai stádiumban a betegséget. A méhnyakrák szűrése szempontjából a legfontosabb a rendszeres, évente végzett nőgyógyászati, illetve citológiai vizsgálat! A 0. stádiumban felfedezett méhnyakrák túlélési aránya a kezelés után 100%! A vizsgálatok kezdetének ajánlott időpontja: a 18. életév, illetve a nemi élet megkezdésének időpontja. A szakma ajánlása, hogy a nemi élet megkezdésétől évente el kell végezni a vizsgálatokat!

A méhnyakrák 6 előjele

A méhnyakrák 6 előjele

Mik a méhnyakrák tünetei? Mivel a méhnyakrák kialakulása 10-20 évig is eltarthat, sokáig tünetmentes, és leggyakrabban rákszűrő vizsgálatnál ismerik fel. - A daganat kialakulását jelzi a rendszertelen vérezgetés. A vérzés jellemzően élénk piros színű, és gyakran jelentkezik nemi aktus kapcsán. - Gyakori a sárgás és kellemetlen szagú hüvelyi folyás, mely olykor véresen festékezett, úgymond húslészerű is lehet. - Ha a daganat a méhüreget elzárja, akkor erős alhasi fájdalmat okozhat, a menstruációs váladék méhüregen belüli felgyűlése el is gennyedhet és szeptikus állapotot okozhat. - A daganat növekedésével egyre gyakoribb a deréktáji fájdalom, fájdalmas közösülés, széklet- és vizeletürítés. - Előrehaladott stádiumban a daganat betör a hólyagba és/vagy a végbélbe, ami a hüvely, a hólyag és a végbél közötti sipoly kialakulását eredményezi. A daganat leszoríthatja a húgyvezetéket, a vesemedencében vizelet gyülemlik fel. - A beteg halálát leggyakrabban szepszis vagy jelentős érkárosodásából eredő elvérzés okozza.

Előzze meg a betegséget szűréssel!

Előzze meg a betegséget szűréssel!

A Swiss Medical Services Egészségügyi Kft. egyaránt nyújt szolgáltatást magánszemélyek és céges ügyfelek számára. A sürgősségi ellátás és a szakrendelések mellett több szűrővizsgálatot is végzünk. Üzemorvos kollégáink segítségével a foglalkozás egészségügy területén is számos feladatot ellátunk. A Swiss Medical Services Egészségügyi Kft. szolgáltatásai között számos szűrővizsgálat szerepel, amelyek segítségével megelőzheti az egészségügyi problémák kialakulását. Menedzser szűrés szolgáltatásunkkal idejében tehet a stressz által okozott betegségek ellen. A foglalkozás egészségügy keretében üzemorvos és referens kollégáink széleskörűen látják el a cégek számára elengedhetetlen feladatokat. Kínálatunkban természetesen a különböző szakrendelések és a sürgősségi ellátás is megtalálható.

Méhnyakrák közösség

Méhnyakrák közösség

A méhnyak a méh alsó, keskeny része, amelynek csatornája a hüvelybe nyílik. A méhnyakrák akkor alakul ki, amikor a méhnyak sejtjei szabályozatlan osztódásba kezdenek. A sejtek betörhetnek a környező szövetekbe, és a daganat ráterjedhet a végbélre és a húgyhólyagra. A méhnyakrák főleg a környező nyirokcsomókban, a gerincben és a tüdőben ad áttéteket. A méhnyakrák általában igen lassan fejlődik. A kockázati tényezők közül a legjelentősebb a humán (emberi) papilloma vírussal való fertőzöttség, mivel a vírusfertőzés kóros sejtek növekedését idézheti elő a méhnyakon. A Hpv-vel való fertőzöttség igen gyakori, de számos nő soha nem szerez erről tudomást, mivel nem mindig alakulnak ki tünetek. A legfőbb tünet egyébként szemölcsök megjelenése, abnormális vérzés a menstruációs időszakok között vagy közösülés után. Egy másik gyakori tünet a szokatlan hüvelyfolyás. A méhnyakrák szűrése szempontjából a legfontosabb a rendszeres, évente végzett nőgyógyászati, illetve citológiai (Papanicolaou) vizsgálat. A vizsgálatok kezdetének ajánlott időpontja: a 18. életév, illetve a nemi élet megkezdésének időpontja.

Rákgyógyítás

Rákgyógyítás

A méhnyakrák leggyakrabban 30 és 60 éves kor között fordul elő. A nők körében az emlőrák után a méhnyakrák a második daganattípus, amely a leggyakrabban halálos szövődményekkel jár. Mindez azért tragikus, mert a méhnyakrák elburjánzása megelőzhető, a betegség idejében felismerve meggyógyítható. Kiket fenyeget a méhnyakrák? A tudomány mai álláspontja szerint a méhnyakrák kialakulásában nincs jelentős szerepe a genetikai öröklődésnek. Régóta ismert ugyanakkor, hogy a méhnyakrák gyakran ugyanazon népcsoportokban jelentkezik, mint egyes fertőző nemibetegségek. Kockázatot jelent a tizenéves korban megkezdett szexuális élet, a partnerek nagy száma, beleértve a férfipartner nagy számú megelőző vagy párhuzamos kapcsolatát (promiscuitas). A fertőzés terjedését a rossz szociális és higiénés körülmények is elősegítik. Mindez az úgynevezett humán papilloma-vírussal van összefüggésben.

Tuti menü