Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Emlőrák képes leírás - Nők negyven felett.tlap.hu
részletek »

Emlőrák - Nők negyven felett.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: noknegyvenfelett.tlap.hu » Emlőrák
Keresés
Találatok száma - 5 db
Az emlőrákról

Az emlőrákról

Az emlőrák a nők egyik leggyakoribb betegsége, Magyarországon évente 5400-5500 új emlőrákos beteget fedeznek fel, s ezekben a hetekben is több tízezer nő részese terápiás kezelésnek - a női rákbetegeknek mindegy harmada emlőrákos. A betegség kezdeti szakaszában nagy esély van arra, hogy az időben észlelt elváltozást csaknem nyomtalanul eltávolítsák, erre minden egyes héttel csökken az esély. Az emlőrák a nők egyik legrettegettebb betegsége. A kór amellett, hogy a többi daganatos betegséghez hasonlóan fájdalommal, testileg-lelkileg megterhelő terápiákkal jár, a műtéti torzítástól való félelem is gátolja az orvoshoz fordulást. Gyanú esetén a választható legrosszabb taktika: a halogatás.

Emlőrák - Her2-pozitív

Emlőrák - Her2-pozitív

A Her2 és az emlőrák Az emlőráknak sok megjelenési formája lehet: vannak enyhébb kórjóslatú formái, de vannak nagyon rosszindulatúak is, egyes formái jól reagálnak bizonyos típusú kezelésre, mások kevésbé. Az emlőrákos betegek kb. negyede szenved Her2-pozitív emlőrákban, ami egy jól körülhatárolható csoportja az emlőráknak. Ezeknél a betegeknél a normálisnál sokkal több Her2-receptorfehérje található a sejtek felszínén, és jól reagálnak egy célzott, biológiai kezelésre. A Her2-fehérje fontos szerepet tölt be az egészséges sejtek szabályozási folyamataiban is, de túlzott mennyisége elősegíti a daganatos folyamat kialakulását és fenntartását.

Emlőrák-kockázat kalkulátor

Emlőrák-kockázat kalkulátor

Az életkorral a kockázat növekszik. Az életkor a legnagyobb rizikó-faktor. Más szóval, önmagában az a tény, hogy valaki nő, kockázatot jelent, ezért tudatában kell lenni a veszélynek, s megtenni a szükséges lépéseket a betegség kifejlődésének megelőzése érdekében Az emlőrákos nők 76%-ánál nem találtak más rizikófaktort. Az évente, vagy max. kétévente elvégzett szűrés megnöveli annak esélyét, hogy felismerjék a carcinoma kialakulását. A korai diagnózis valószínűleg megment(het)i az életét.

Fontos a korai felismerés

Fontos a korai felismerés

Az emlőráknál - csakúgy, mint a legtöbb tumornál - is igaz az a megállapítás, hogy a terápia eredménye annál hatékonyabb, minél kisebb az elpusztítandó daganat tömege, azaz minél korábbi stádiumban kerül a betegség felismerésre. Éppen ezért fontos, hogy minél hamarabb orvoshoz forduljon mindenki, aki az emlőben csomót tapint. Fontos hangsúlyozni, hogy az emlőrák többnyire fájdalmatlan, sőt, minél inkább fáj egy csomó, annál kevésbé valószínű, hogy megjelenése rosszindulatú daganatra utal. Éppen ez a fájdalmatlanság az, ami a betegeket megtéveszti és ami miatt sokszor csak hónapokkal, évekkel a csomó észlelése után fordulnak orvoshoz.

Fórum

Fórum

Reméljük, hogy a fórum segítségül szolgál sokaknak, akiknek a rákkal való küzdelem az életük részévé vált. A felhasználók szabadon megoszthatják egymással személyes tapasztalataikat a betegségükkel, a gyógykezeléssel és a mellékhatásokkal kapcsolatban. Óvakodjunk azonban attól, hogy kezeléssel kapcsolatos tanácsot adjunk egymásnak. Egy bizonyos kezelés, amely az egyik személynél hatékony volt, nem biztos, hogy másnál is sikeresen m∓circ;ködik. Természetesen örömmel vesszük, ha megosztják egymás között, hogy melyik gyógykezelés volt hatékony egy bizonyos esetben, de ne próbáljanak mást rávenni, hogy ugyanazt a kezelést kövesse. A gyógykezelésekkel kapcsolatban minden esetben ki kell kérni a szakorvos véleményét!

Tuti menü