Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Inkontinencia képes leírás - Nők negyven felett.tlap.hu
részletek »

Inkontinencia - Nők negyven felett.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: noknegyvenfelett.tlap.hu » Inkontinencia
Keresés
Találatok száma - 3 db
Az inkontinencia

Az inkontinencia

Az inkontinencia vizelet- és székletvisszatartási képtelenséget jelent. A Nemzetközi Kontinencia Társaság 1976-os meghatározása óta akaratlan széklet- és vizeletvesztést jelent. A vizeletvesztést a széklet-inkontinenciától eltérő szervek, a vizeleti szervek működésének zavara okozza, ezért külön is szokták kezelni. A köznyelv hólyaggyengeségnek is hívja. Inkontinenciánál a vizeleti szervek, illetve az ezekkel kapcsolatban álló nemi szervek kóros elváltozása, vagy a működésük szabályozásához szükséges idegrendszer sérülése vagy betegsége az ok, tehát mindenképp kóros szervi eltérésről van szó. Inkontinenciáról beszélünk tehát minden akarat ellenére történő vizeletvesztés esetén, függetlenül attól, hogy jelentéktelen vagy zavaró mennyiség távozásáról van szó. Az ún. inkontinenciás esemény megléte mindenképpen arra figyelmeztet, hogy az illetőnek van hajlama későbbi zavaró mértékű inkontinencia kialakulására. Az inkontinencia súlyossági fokának meghatározásában döntő szempont a 4-6 óra alatt akaratlanul távozó vizelet mennyisége.

Dr. Kardos Róbert urológus

Dr. Kardos Róbert urológus

Nőknél a stressz inkontinenciát okozó medencei izomzat relaxációjának oka a hüvelyi úton történő szülés és a korral járó folyamatok. Ez folyamat kifejezetten a menopauza után jelentkezik. Az ösztrogén hiány következtében a genitális területen és a húgycsőben atrofiás folyamatok figyelhetők meg. A medencefenék izomzatának relaxációja, az uterusz prolapszusa és a cisztokele kialakulása következtében megváltozik az urethro-vesicalis szög. Ezen anatómia elváltozás vezet, ahhoz, hogy hirtelen hasi nyomás emelkedéskor a húgycső szfinkter zárási nyomása nem elegend˜ a vizelet megtartásához. Ilyenkor vizeletvesztés keletkezik.

Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Milyen vizsgálatokat kell elvégezni, ha kiderül, hogy inkontinens vagyok? Gyakran már a panaszok pontos ismertetésével a szakember tudja, hogy milyen incontinenciáról van szó. A vizsgálat lehet a vizelet tenyésztése, amely alapján a bakteriális fertőzést lehet bizonyítani, illetve kizárni a húgyúti fertőzés okozta vizelettartási zavart. Az urológián pontos diagnózis adható a Pad teszt elvégzésével. Ezeken a vizsgálatokon kívül más műszeres vizsgálati módszerek segítségével is tájékozódhat a szakember, ha szükségesnek látja annak elvégzését.

Tuti menü